кадър Холяди българи, които са под карантира от 1 април до

...
кадър Холяди българи, които са под карантира от 1 април до
Коментари Харесай

Хиляди българи под карантина ще могат да съдят държавата заради вота

кадър 

Холяди българи, които са под карантира от 1 април до деня на изборите, няма да могат да гласоподават и ще могат да съдят страната поради това в Европейския съд по правата на индивида, съобщи. 

Причината е, че те няма да бъдат обхванати от преносимите изборни секции. Няма да могат да гласоподават и хората, които карат карантината си на адрес, друг от непрекъснатия им.

В навечерието на вота доста от карантинираните, които са подали заявление за гласоподаване в преносима секция, не са изолирани на домашния си адрес. Пример за подобен случай е Александър Наумов, който е предпочел да защищити от заразяване своите близки и е в друго жилище. 

" В моя съответен случай няма по какъв начин да подам такова, защото на 23 март не съм знаел, че ще бъда болен, ще съм под карантина и ще се наложи да гласоподавам с мобилна урна ", споделя той.

Всички карантинирани в последните 3 дни преди вота няма да могат да упражнят правото си на глас. 

" Има решение на ЦИК, в което категорично е посочено, че описите се вършат въз основа на заявките, подавани до 17:30 часа. И също в това решение има експлицитен запис, че не се дописват в Изборния ден ", изясни ръководителят на РИК – Русе Милена Хинкова.

Заради изтеклия период за записване хиляди хора нямат да могат да упражнят правото си на глас, а това е в нарушаване на Конституцията.  

" Нашето мнение е, че единственото средство за противопоставяне е тъжба до Европейския съд по правата на индивида от всеки, който не е могъл да гласоподава. Като нашият съвет е те въпреки всичко да подадат заявление, макар изтеклия период, с цел да могат да потвърдят действителното си желание да гласоподават с преносима кутия ", разяснява Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет.

Друг проблем, който се появява е, че има условие за най-малък брой подадени заявки за откриване на преносима секция. Те би трябвало да са не по-малко от 10 в община. Ако хората, които са изявили предпочитание да гласоподават под карантина са по-малко, то те още веднъж няма да могат да гласоподават. 

Обезщетението, планувано от Европейското законодателство за нарушение на Конституционните права на индивида, като правото на глас, възлиза на няколко хиляди евро.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР